Što je asai bobica u Amazonu, zova u Austriji, makui u Patagoniji, a pasji trn u Aziji, to je aronija u Severnoj Americi.
Obično naseljava šume i močvare, a od četrdesetih godina prošlog veka aronija se komercijalno uzgaja u Rusiji, a od pedesetih i u Evropi. Pojavljuje se u tri boje – crvenoj, ružičastoj i boji crnog vina.
Ova poslednja se najčešće uzgaja i privlači već nekoliko godina pažnju naučnika. Naime, otkriveno je da su njeni plodovi prepuni antioksidanasa antocijanina koji štite ćelije i deluju protivzapaljenski. Međutim, to je tek početak podugačke liste njenih korisnih dejstava. U aroniji se nalaze i kofeinska kiselina, cijanidin 3 galaktosid, delfinidin, epikatehin, maldivin i mnogi drugih korisni sastojci.
Nedavno je otkriveno da svi ti sastojci daju aroniji antibakterijsko, antivirusno i antidijabetičko dejstvo. Takođe, oni se bore protiv nastanka arterijskog plaka, snižavaju holesterol i štite jetru od toksina.
Nekoliko sastojaka aronije prirodni su borci protiv kancera, a naročito štite od razvoja tumora mokraćne bešike, dojke, debelog creva, pluća, jajnika i kože.
Uz sve to, ti sastojci su dobri za obolele od Kronove bolesti, smanjuju neprijatnosti tokom predmenstrualnog sindroma, a preliminarne studije pokazale su da aronija može biti od koristi i u borbi protiv glioblastoma – obliku fatalnog raka mozga.
Aronija ima snažnije antioksidantno dejstvo od kupina, borovnica, jagoda, višnji, nara, goji bobica i mangostina. Za razliku od jagoda i mnogih drugih voćki, aronija je prirodno odbojna parazitima i ne zahteva upotrebu pesticida. U poslednje vreme mogu se naći razni proizvodi od njenih plodova i na našem tržištu, kao i sadnice ove biljke.
Izvor: B92.net
Obično naseljava šume i močvare, a od četrdesetih godina prošlog veka aronija se komercijalno uzgaja u Rusiji, a od pedesetih i u Evropi. Pojavljuje se u tri boje – crvenoj, ružičastoj i boji crnog vina.
Ova poslednja se najčešće uzgaja i privlači već nekoliko godina pažnju naučnika. Naime, otkriveno je da su njeni plodovi prepuni antioksidanasa antocijanina koji štite ćelije i deluju protivzapaljenski. Međutim, to je tek početak podugačke liste njenih korisnih dejstava. U aroniji se nalaze i kofeinska kiselina, cijanidin 3 galaktosid, delfinidin, epikatehin, maldivin i mnogi drugih korisni sastojci.
Nedavno je otkriveno da svi ti sastojci daju aroniji antibakterijsko, antivirusno i antidijabetičko dejstvo. Takođe, oni se bore protiv nastanka arterijskog plaka, snižavaju holesterol i štite jetru od toksina.
Nekoliko sastojaka aronije prirodni su borci protiv kancera, a naročito štite od razvoja tumora mokraćne bešike, dojke, debelog creva, pluća, jajnika i kože.
Uz sve to, ti sastojci su dobri za obolele od Kronove bolesti, smanjuju neprijatnosti tokom predmenstrualnog sindroma, a preliminarne studije pokazale su da aronija može biti od koristi i u borbi protiv glioblastoma – obliku fatalnog raka mozga.
Aronija ima snažnije antioksidantno dejstvo od kupina, borovnica, jagoda, višnji, nara, goji bobica i mangostina. Za razliku od jagoda i mnogih drugih voćki, aronija je prirodno odbojna parazitima i ne zahteva upotrebu pesticida. U poslednje vreme mogu se naći razni proizvodi od njenih plodova i na našem tržištu, kao i sadnice ove biljke.
Izvor: B92.net
0 коментара:
Постави коментар