http://sportklubuzivo.blogspot.com/2016/01/sportklub1-uzivo-preko-interneta.htmlhttp://sportklubuzivo.blogspot.rs/2016/01/sport-klub-2-uzivo-preko-interneta.htmlhttp://sportklubuzivo.blogspot.rs/2016/01/sport-klub-3-live-stream-hd-preko-interneta.html

субота, 07. новембар 2015.

Sadnja, održavanje i berba aronije

Aronija je biljka budućnosti. Ona zahteva umereno đubrenje, prihranu i vlažnost, traži malo ulaganje i pažnju, lako se gaji i održava.
Aronija zahteva umereno đubrenje, prihranu i vlažnost, traži malo ulaganje i pažnju, lako se gaji i održava.
Sadnja, održavanje i berba aronije

Ceo tekst u PDF formatu možete pročitati i preuzeti OVDE.

Sadnja i održavanje aronije

Aronija se sadi u jesen, obično krajem novembra. Priprema zemljita podrazumeva osnovnu obradu (oranje na 30cm dubine i tanjiranje). Pre sadnje parcelu pođubriti NPK 15:15:15 mineralnim đubrivima, 500-600 kg/ha, ili 50-60 g po jamici. (Đubrivo pomešajte sa zemljom, da ne dođe do direktnog kontakta sa korenom biljke). Dok je tokom vegetacije potrebno je đubrenje sa NPK 8:16:24, oko 500 kg/ha godišnje. Što se tiče gustine sadnje aronije, preporučuje se 3 x 1,5 m. Biljku sadite u jame dubine do 30 cm, a onda nagrnite biljku sitnom i vlažnom zemljom.


Berba aronije

Drvo aronije dostiže visino 1,5m - 2,5m, tako da se lako bere sa zemlje. Kada se biljka formira u žbun potrebno je orezivanje grana, jer se tako podmlađuje rodni deo biljke. Kao što smo u nekim prethodnim tekstovima pomenuli, ova biljka je veoma izdržljiva tako da mraz gotovo ne može da naškodi stabiljci i cvetu. Aronija je otporna na bolesti i tetočine tako da uglavnom ne postoji potreba za nekom dodatnom zaštitom, tako da je aronija veoma laka za održavanje.


Pogledajte i naš tekst gajenje aronije.

0 коментара:

Постави коментар

ShareThis

 
Copyright © . Aronija Srbija - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger