http://sportklubuzivo.blogspot.com/2016/01/sportklub1-uzivo-preko-interneta.htmlhttp://sportklubuzivo.blogspot.rs/2016/01/sport-klub-2-uzivo-preko-interneta.htmlhttp://sportklubuzivo.blogspot.rs/2016/01/sport-klub-3-live-stream-hd-preko-interneta.html

петак, 15. март 2013.

Gajenje aronije

Već smo pisali o aroniji antioksidansu, o antikancerogenom dejstvu aronije kao i o ostalim lekovitim svojstvima aronije, a sada nešto o gajenju aronije.

Kako se gaji aronija?


Aronija je biljka budućnosti. Traži malo ulaganje i pažnju, lako se gaji i održava. Ukoliko se gaji na sopstvenom korenu dobija se žbun sličan žbunu leske. 


Zbog sporog rasta kalemova, koji su onda dosta skupi, aronija se najčešće gaji na svom korenu, kao žbun. I ovaj žbun se može oblikovati rezidbom, da se ne dozvoli rast velikog broja stabala, kako bi se olakšalo osunčavanje, normalna fotosinteza svih listova i osigurao dobar prinos. 

Stabljike stare 5-7 godina se odsecaju, neke na visini od 50 do 70 cm, druge blizu zemlje, kako bi se izazvao rast novih, mladih izdanaka koji imaju povećanu rodnost. Zasadi stari preko 25 godina mogu se „pokositi“ blizu površine i na taj način obaviti „podmlađivanje“. 

Pojedinačni žbun za desetak godina rasta može da razvije i preko 30 izdanaka koji će svi biti u rodu. Ovakav potencijal bujnosti i rodnosti aronija može da zahvali moćnom korenovom sistemu. Biljka stara 13 godina razvija korenov sistem u prečniku od dva metra, do dubine od 160 cm. Prosečan prečnik krune u to vreme bio je 347 cm. U mladim zasadima korenov sistem zauzima površinu koju projektuje kruna. Najveća masa korena (oko 80%) prostire se na dubini do 80 cm. Najveći deo korena nalazi se u prečniku od 50 cm oko stabla; 44%, a na svakih sledećih 50 cm još po oko 20%. Za devet godina rasta na ukrajinskom černozemu aronija razvije korenov sistem sa žilama ukupne dužine 711 m, na dubini do 130 cm. Pri tome, žile tanje od 1 mm u prečniku čine 91 – 95%, od 1-3 mm 3-4% i svega 1-2% debljih od 3 mm. 

Na ovaj način aronija obezbeđuje neverovatno jaku usisnu moć korenovog sistema, jer biljka usvaja vodu i hranu samo preko korenovih dlačica i tankih žila, dok debele služe za pričvršćivanje i transport hranljivih materija. Otuda i ideja da je aronija dobra biljka za ozelenjavanje peskova, pepelišta, saniranih deponija i jalovišta. 

Aronija uspeva i na zabarenim zemljištima, na kojima rastu vrbe, trska i ševar. U ovom slučaju imamo permanentno navodnjavanje! Aronja pruža šansu čoveku da na efikasan način iskoristi terene koji su preko zime i ranog proleća zabareni.

Izvor: aronia.co.rs

0 коментара:

Постави коментар

ShareThis

 
Copyright © . Aronija Srbija - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger