http://sportklubuzivo.blogspot.com/2016/01/sportklub1-uzivo-preko-interneta.htmlhttp://sportklubuzivo.blogspot.rs/2016/01/sport-klub-2-uzivo-preko-interneta.htmlhttp://sportklubuzivo.blogspot.rs/2016/01/sport-klub-3-live-stream-hd-preko-interneta.html

недеља, 03. март 2013.

Šta je aronija?

Aronija Srbija - Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voce, najviše liči na borovnicu. Aronija je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa čak i teških metala
aronija, aronija slika, slika aronije, aronija fotografija, aronia picture, aronia pict, uzgajanje aronije u srbiji, aronia lekovita svojstva, aronia bio, lekovita svojstva aronijeBiljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, a najviše podseća na borovnicu. Naziv sibirska borovnica je dobila iz dva razloga - prvi, jer je iz Severne Amerike (gde joj je postojbina) najranije dospela u Sibir, a drugi, iz razloga što je otporna na veoma niske temperature.


Aronija je otporna na niske temperature


Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz čak do -45°C. Biljka raste i obliku grma, a ako ima dovoljno prostora može dostići visinu oko 2 metara.

Jestivi i lekoviti deo biljke je plod, a zanimljiva činjenica je da se plod aronije dobro održava na grmu tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja.

Istorija aronije

Indijanci su aroniju koristili tako što su sušili ili mleli proizvode pa ih kombinovali sa mesom i kao dodatak pogačama. Sveže plodove aronije Indijanci su najčešće upotrebljavali kao lek za stomačne tegobe, a čaj od listova aronije za vidanje rana.

Lekovita svojstva aronije


Ova biljka se može naći i u našoj zemlji, lako se uzgaja, a zbog svojih izuzetnih lekovitih moći sve više se govori o tome da je aronija biljka budućnosti.

Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu. U svojim plodovima aronija sadrži visoku koncetraciju antioksidansa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine). Zbog toga aronija je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa čak i teških metala.

Aronija od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sardži i redak voćni secer sorbitol.

1 коментара:

ShareThis

 
Copyright © . Aronija Srbija - Posts · Comments
Theme Template by BTDesigner · Powered by Blogger